Готуємо ідеальну каву

Готуємо ідеальну каву

Те, що для багатьох із нас кава сьогодні стала приємною необхідністю, далеко не новина. Проте лише невелика частина шанувальників цього напою можуть похвалитися вмінням приготувати ідеальну каву. Та й саме словосполучення «ідеальна кава» – дуже відносне, бо, як то кажуть, «Кожен Івась має свій лас»... Та не залежно від того, якій каві ви надаєте перевагу, є деякі моменти в приготуванні цього напою, котрі зроблять його максимально ароматним і смачним.

Отже, плануючи приготувати цей напій, ви повинні розуміти, що навіть найсучасніші кавоварки не зможуть виправити смак неякісної кави. Ще виразніше всі недоліки відчуваються, якщо готувати каву в турочці. Тому, купуйте лише якісну мелену каву, а краще – каву в зернах, різниця смаку і аромату вас дуже здивує! Заварюючи каву в турочці, можна спробувати змолоти її по різному – кожен з варіантів по-своєму розкриває ту чи іншу особливість вашого улюбленого напою.

Щоб не зіпсувати смак кави, не варто використовувати для її приготування воду з-під крану. Лише чиста вода – інакше ваша ідеальна ароматна кава буде невиправно зіпсованою. Крім того, заливайте мелену каву в турочці саме холодною водою, тоді смак напою буде насиченішим. Звичайно, хочеться якнайшвидше зробити перший ковток, але поспіх у заварюванні кави зайвий. Запам'ятайте: хороша кава вариться довго! І бажано на маленькому вогні в турочці з вузькою шийкою – тоді кава вийде найбільш ароматною.

Тепер про деякі інгредієнти, що поліпшують смак і аромат кави. Ви дуже здивуєтесь, дізнавшись, що 2-3 кристалики кухонної солі здатні зробити ваш улюблений напій ароматнішим, при цьому відчуватися в смаку сіль не буде. Як і імбир в такій же невеликій кількості, зате смак кави він зробить помітно насиченішим. Важливо лише не переборщити з «покращувачами» і додавати їх до кави перш ніж заливати її холодною водою. Для тих, хто надає перевагу каві з цукром – та ж сама порада: додавайте цукор, бажано натуральний коричневий, лише перед заварюванням. І не забудьте ретельно перемішати каву з водою перед тим, як ставити на вогонь – адже якісна кава дуже погано тоне.

Наступне правило приготування вашої ідеальної кави стосується самого процесу заварювання. А каву саме «заварюють», і в жодному випадку не «варять». Ще кажуть, що кава повинна всього лише «схопитися», і її одразу потрібно знімати з вогню. Це означає, що щільна скориночка, що утворилася зверху, не повинна руйнуватися, адже тоді втрачається весь аромат, що зібрався під нею. Таку процедуру повторіть 3 рази, кожен приблизно через хвилину. У жодному разі не дайте каві закипіти!

Отримавши нарешті вашу довгоочікувану ідеальну каву, дозвольте їй відстоятися ще приблизно хвилину (вона вас не врятує, зате кава придбає одноріднішу консистенцію) – і можете сміливо розливати ароматну гарячу рідину в чашки. Зверніть увагу, що кава вийде набагато смачнішою, якщо готувати її невеликими порціями, найкраще – не більше ніж на дві чашки в одній турочці.

Якщо до процесу заварювання кави додати ще трохи гарного настрою – у вас вийде просто чарівний напій, здатний багато чого змінити на краще. І хай ваша кава тепер буде для вас справді ідеальною!